Hej. Jag har ett pyttelitet krypin (14 m2)i Norge. Kommer endast att vistas där 2-4 veckor sommartid. Liten kamin för uppvärmning finns. Om man skulle ha ett litet passande paket, vilken kapacitet ska man då välja? Behov: ett par-tre ledlampor,ibland en radio eller liten TV, litet kylskåp, separett-toa. Räknar med ett primitivt stugliv! Ska man välja att ha 12, 24 eller 230 volt? Vad är fördelen med de olika? Jag vill veta ett komplett pris, alltså där alla delar är inräknade, och bara behöver kopplas ihop (av en bekant som är elektriker). Om man inte är insatt i hur det fungerar rent tekniskt är det svårt att förstå vad man behöver beställa. Bör batteriet placeras i ett förråd utanför/finns någon brandrisk?

Hej!

Vi rekommenderar ett 12V system. Fördelen med 12V är att du dels får ut 12V direkt ifrån regulatorn (regulatorn ser till att batteriet matas med rätt spänning) utan att behöva köpa till någon extra utrustning, och dels så erbjuder marknaden mycket större utbud på 12V artiklar jämfört med 24V artiklar och dels så räcker det med ett batteri för att komma upp i 12V.

24V har den fördelen att det blir mindre effektförluster då elen går genom kablaget inne i stugan, men den effektförlusten har inte till tillräckligt stor inverkan för att det ska vara värt att välja 24V. Man behöver även minst två stycken batterier i ett 24V system. Vi rekommenderar bara 24V då man har det sedan förut, exempelvis om man har en husvagn man vill köpa solpaneler till.

230V har den fördelen att den passar alla apparater som du kopplar in i eluttaget du har hemma i lägenheten/villan. Om du får behov av att tillgång till 230V så kan du vid ett senare tillfälle köpa en växelriktare, denna kommer då omvandla 12V till 230V så att du har tillgång till båda!

Batterier bör ej stå i ett litet slutet utrymme (exempelvis i en soffa), detta för att gasen som batteriet ger ifrån sig inte ska bli för koncentrerad. Brandrisken för batteriet är däremot liten.

Vi tar fram allt som behövs till ett system och kopplar ihop det så långt som vi kan innan vi skickar iväg paketet.  Det ska inte vara några problem för en elektriker att sedan koppla ihop det sista och ansluta sig till systemet.

Jag hade behövt veta vilken typ av tak du har på stugan (tegel/plåt) för att ta fram rätt monteringssystem, så sätter jag sedan ihop en offert på ett system som bör passa dig. Jag återkommer då även med svar angående frakt och moms till Norge (väntar på info från en kollega).