Hej! Jag har lite funderingar kring solceller/solpanel. Det är som så att jag håller på att bygga en sommarstuga i Stockholms skärgård. Jag funderar nu på om vi ska dra in el eller om vi ska lösa elbehovet med hjälp av solceller. Eftersom jag egentligen inte kan något om detta är jag intresserad av lite grundläggande information om vad man behöver och vad det kan tänkas kosta.

Stugan är på 40 kvm samt ett litet loft, den ligger soligt placerad med en taksida mot öst och en mot väst. Vi kommer främst att vara i stugan på sommarhalvåret men även åka ut någon helg på vintern. Elbehovet i stugan handlar framförallt om belysning, kylskåp, ladda mobiltelefon och så vidare. Vi kommer inte ha någon TV och spis tänker jag mig att vi löser med gasol. Värma upp stugan kommer vi att göra med en vedeldad kamin, vinterhalvåret skulle jag vilja hålla stugan uppvärmd till cirka 5 grader med ett el-element. Givet denna information vilken lösning skulle ni föreslå och vad kan den tänkas kosta på ett ungefär? Tack på förhand! Tor

Hej!

En solpanel och ett batteri kommer att täcka in elbehovet han har, förutom att värma upp stugan på vintern. Tyvärr krävs det för mycket energi att driva ett element så det måste han tyvärr räkna bort att driva med solcellerna.
Du bör klara sig utan problem på ett av de större paketen:
+ eventuella kablage kostnader.
MVH Mattias